top of page

 

 

Tentoonstelling

01/09 - 30/09 2024

Vernissage Zaterdag 14/09 2024 vanaf 18u Antwerp Central Station

Unieke Kunsttentoonstelling in Antwerpen-Centraal Station

Het iconische station Antwerpen-Centraal, dagelijks bezocht door 65.000 reizigers, biedt komende maand september een bijzonder decor voor een kunsttentoonstelling van beeldend kunstenaar Kevin Denis. In samenwerking met reclamebedrijf Clear Channel presenteert Denis vier monumentale werken op de vier pilaren van de majestueuze wachtruimte, onder de spectaculaire koepel van het station. Deze tentoonstelling vormt een unieke samensmelting van kunst en de energie van het dagelijks leven.

Dit initiatief maakt deel uit van het ambitieuze project van de Belgische regie Platform for Art, dat als doel heeft kunst dichter bij het publiek te brengen. Door zowel opkomende als gevestigde kunstenaars zichtbaarheid te bieden op openbare locaties, wordt kunst toegankelijker gemaakt voor een breed publiek. Dit project, dat al snel een Gold AMMA award ontving, transformeert openbare ruimtes tot ongekende artistieke showcases.

Clear Channel, een toonaangevende speler in buitenreclame, nodigde schilder Kevin Denis uit om deel te nemen aan dit artistieke project op het iconische spoorwegknooppunt. Denis' uitdaging was om reclamezeildoeken om te vormen tot authentieke kunstwerken. De vier beschilderde doeken, aangepast aan de 11 meter hoge pilaren van de koepel van Antwerpen-Centraal, brengen een poëtische en contemplatieve toets aan deze grandioze ruimte.

Het Centraal Station van Antwerpen, gebouwd tussen 1895 en 1905 door architect Louis de la Censerie, wordt beschouwd als een van de weelderigste monumenten van België en een van de mooiste stations ter wereld. De koepel van de wachtruimte bereikt een hoogte van 73 meter, en biedt een unieke sfeer die Denis inspireerde tot zijn installatie getiteld "ÉCLAIRCIE ».Kevin Denis verklaart:

"Toen de kans zich voordeed om te exposeren in het Centraal Station van Antwerpen, ben ik naar de locatie gegaan om de ruimte niet als reiziger maar als toeschouwer te observeren.

Wat ik waarnam, waren twee werelden die elkaar overlapten: beneden de drukte van de reizigers, rennend naar hun treinen, ieder met hun eigen uitdagingen; boven het veranderende licht door de glas-in-loodramen van de koepel, vredig en stil, alsof het onverschillig was voor het geruis van de wereld.

Het is dit opvallende contrast dat me inspireerde tot de titel van mijn installatie in het station, ECLAIRCIE. Deze roept een lichtstraal, een sprankje hoop op dat vergeleken kan worden met een oplossing voor een probleem, een vredesakkoord, een geboorte, het leven of de hoop, de rust na de chaos...

Ik zou mijn schilderijen kunnen vergelijken met een compromis of een gesprek tussen mensen, waarbij elke kleur weerstand biedt, een stem heeft en probeert zijn plaats te vinden om te bestaan.

De meeste van mijn schilderijen zijn vaag of beladen met zwart, soms zelfs geblokkeerd, alsof er iets de weg verspert. Het idee van een compromis komt naar voren omdat, ondanks de elementen die het schilderij blokkeren, vergelijkbaar met de mislukkingen en obstakels in ons leven, er altijd een achtergrond is die een vorm van verzoening suggereert, een sprankje hoop, een nooduitgang.

Dit is het pad dat ik bewandel door middel van mijn schilderkunst.

In het Centraal Station van Antwerpen wil ik de bezoeker, reiziger of kunstliefhebber, uitnodigen om omhoog te kijken en zich onder te dompelen in mijn werk, waar duisternis en licht elkaar ontmoeten als de twee kanten van dezelfde medaille."

Jan De Moor, Managing Director van Clear Channel, voegt toe: "Wij geloven dat kunst de kracht heeft om betekenisvolle verbindingen te creëren en emoties los te maken. We zijn verheugd om deze unieke artistieke ervaring aan te bieden aan de Belgische bevolking en kunstenaars te ondersteunen die onze wereld verrijken met hun creativiteit. Dit initiatief weerspiegelt ons bredere engagement om onszelf te positioneren als een platform voor collectief nut."

In de eerste week van september zal een publicatie over dit evenement te zien zijn op alle digitale billboards van Clear Channel en via Artcrush, hun digitale kunstgalerij https://www.artcrush.gallery/. Voorafgaand aan de installatie werden de vier werken zorgvuldig gefotografeerd, waardoor deze grootformaat composities digitaal konden worden bekeken. Deze digitale anticipatie maakt het mogelijk om de werken op te splitsen in individuele schilderijen, toegankelijk via een QR-code in het station.

Parallel aan de installatie in het Centraal Station, zal van 14 tot 22 september 2024 een tentoonstelling van werken op spieraam van Kevin Denis te zien zijn in Galerie National 55, Prekersstraat 22, 2000 Antwerpen. Meer informatie is te vinden op https://www.national55.com/. Kevin Denis wordt vertegenwoordigd door nwbartconsulting. Bezoek https://www.nwbartconsulting.com/ voor meer details.

Kevin Denis (1982) schildert sinds zijn jeugd. Het was dan ook vanzelfsprekend dat hij zich richtte op artistieke studies aan de ESA Saint-Luc (Brussel).

Straatkunst is altijd een onmiskenbare bron van inspiratie voor hem geweest, net zoals zijn reflectie over de impact van het verstrijken van de tijd en de onmogelijkheid om deze terug te draaien.

Voordat hij zich volledig aan zijn passie wijdde, ontwikkelde hij een carrière als huisschilder en interieurdecorateur. Als tegenhanger gebruikt hij de materialen van zijn werklocaties, die zijn doeken als het ware overnemen, waardoor hij het geleefde verlengt door kleur tot leven te brengen en zijn werk een continuïteit te geven door het in zijn schilderijen te verwerken.

Zijn werk draait om spontaniteit, in een voortdurende zoektocht naar samenhang tussen vormen en contrasten, die zich natuurlijk verenigen naarmate de compositie vordert, een subtiele mix tussen helderheid en duisternis, wit en zwart.

Het doel van zijn artistieke zoektocht is zich bewust te worden van de grillen van zijn levenspad en de sporen van het verleden te accepteren om ze picturaal te verheffen.

bottom of page